Top
Aanbiedingen

Geisha

geishaVeel westerlingen hebben het idee dat een geisha of geiko (zoals ze in de buurt van Kyoto genoemd worden) eigenlijk een deftig soort prostituee is.

Dat idee is wel begrijpelijk, want sommige media helpen hard mee om die gedachte in stand te houden.

Ook ‘echte’ Japanse prostituees van vlak na de Tweede Wereldoorlog hebben die gedachte versterkt doordat ze zichzelf geisha girl noemden.

Ze verkleedden zich daarbij als geisha om de aandacht te trekken van de Amerikaanse soldaten die het land een tijdlang bezet hielden na de Japanse capitulatie.

Daarnaast kom je ook nu nog in Japanse badplaatsen met heetwaterbronnen “geisha’s” tegen die geoefend zijn in Japanse dans en muziek, maar die soms ook seks leveren in ruil voor wat extra inkomsten.

Een traditioneel opgeleide geisha is eigenlijk alleen een gezelschapsdame die haar mannelijke gasten vermaakt met muziek, dans, conversatie en poëzie.

Samurai T-shirt Geisha QueenDe Japanse karakters van de naam geisha betekenen ‘kunst’ (gei) en ‘persoon/doener’ (sha), wat ongeveer vertaald kan worden als ‘uitvoerend artiest’ en dat is ook hoe een traditionele geisha gezien moet worden.

Topgeisha’s zijn intellectuele, jarenlang opgeleide vrouwen die vanuit hun beroep hoogstens licht zullen flirten met hun klanten, maar seksueel gezien niet verder zullen gaan dan dat.

Het is een zeer gewaardeerd beroep en belangrijke geisha’s als Iwasaki Mineko, de schrijfster van het boek ‘Mijn Leven als Geisha’, verdiende op topavonden soms 20.000 euro, wat op jaarbasis neerkwam op tussen de 350.000 en 360.000 euro.

Daar stond tegenover dat ze hoge kosten had, omdat alleen al de honderden kimono’s die ze nodig had per stuk duizenden euro’s kostten…

Meer over geisha's: