Top

Japanse dierenverhalen

Japanse dierenverhalenJapanners kennen net zoals wij verhalen over sprekende en menselijk handelende dieren. Bij ons zijn dat verhalen over Reynaert de Vos en andere legendarische dieren, maar in Japan wemelt het van de verhalen over tanuki (wasberen), kitsune (vossen), mujina (dassen), bakeneko (katten) en nog veel meer.

Veel van die dieren hebben magische capaciteiten en kunnen zich in mensen veranderen.

Oud-Japanse legenden en mythologische verhalen gaan vaak over dieren die op de een of andere manier kunnen communiceren met mensen. Dat is niet zo verwonderlijk, want volgens het Japanse shinto geloof bezit elk natuurlijk object – van mens tot berg tot een kersenboom – zijn eigen geest of kami. Daarbij komt dat sommige aspecten in de wereld volgens het shintoïsmeafstammen van of geschapen zijn door godheden.

Inari, de god van de rijst, bijvoorbeeld gebruikt vaak vossen als boodschappers, omdat die het legendarische vermogen zouden hebben om zich als mens te kunnen vermommen. Een oude legende vertelt over een man die ontdekte dat zijn vrouw een vos was, omdat haar staart onder de deken van het bed uitstak. Veel van dit soort Japanse mythologische dierenverhalen gaan over vossen, honden, katten, dassen en natuurlijk de mythische draak.

Rijkdom aan verhalen


Een van de oudste en meest bekende dierenlegenden gaat over de witte haas van Oki, die een stel krokodillen zover kreeg dat ze een brug vormden. Hierdoor kon hij ontsnappen van een eiland waarop hij vastzat. Na veel omzwervingen werd hij het lievelingsdier van de heerser van Izumo.

De dankbaarheid van dieren komt naar voren uit het verhaal van de hond die overleed, waarna een grote hoeveelheid zijderupsen verscheen op het graf waar zijn meesteres hem begraven had. De magische rupsen werden direct volwassen en produceerden zulke fijne zijde dat de arme vrouw haar product kon verkopen aan het keizerlijke hof.

Een bij werd ooit eens door een samurai bevrijd uit een spinnenweb. Deze bij was zo dankbaar dat hij tijdens de volgende veldslag zwermen collega’s optrommelde om de krijger te helpen. Hierdoor kon de samurai zijn vijanden met gemak verslaan.

Zo doen er nog honderden van dit soort dierenverhalen de ronde in Japan. Vaak worden ze van vader op zoon en van moeder op dochter doorgegeven. De kans is groot dat een groot gedeelte nog niet eens is opgetekend en dat maakt de Japanse verhalenschat zo ontzettend rijk.

Meer over Japanse dierenverhalen:
Mythologische Japanse dieren