Top

Japanse goden

Japanners zeggen zelf schertsend dat er Yaoyorozu-no-Kami zijn, oftewel acht miljoen goden. Dat is een uitdrukking die een soort representatie is voor een oneindig getal. De Japanse mythologie krioelt dan ook van de goden, godinnen en godjes, zodat het onmogelijk is om ze allemaal te benoemen.

Japanse godenHet aantal godenverhalen is bijna onuitputtelijk en beslaat allerlei onderwerpen.

De rivaliteit tussen de zonnegodin Amaterasu en haar broer Susanoo (de dondergod) vormen een bron voor veel verhalen, maar dat geldt ook voor verhalen waarin goden monsters verslaan.

Samenstelling mythologie


De huidige Japanse keizerlijke dynastie stamt volgens de legenden af van keizer Jimmu, die in 660 na Chr. de troon veroverde. Daarvoor heerste er een andere dynastie die andere shinto godheden vereerde, waarvan de heiligdommen nog steeds in gebruik zijn. Zo zijn er nog andere groepen goden die opgenomen zijn in de ‘officiële’ mythologie.

De belangrijkste bijdrage aan het pantheon Japanse goden wordt geleverd door de scheppingsverhalen uit de Kojiki - Verslag van Oude Zaken - uit 712 na Christus.

Daarin komen belangrijke shinto goden en godinnen voor, zoals Izanagi en Izanami (de scheppers van de aardse goden), Amaterasu (de zonnegodin), maar ook Inari (de godin van rijst en vruchtbaarheid) en Fujin (de god van de wind).

Naast het shintoïsme en allerlei natuurgodsdiensten heeft ook het boeddhisme goden en godenverhalen geleverd aan de Japanse mythologie.

De Zeven Gelukkige Goden


Misschien wel de meest merkwaardige toevoeging is het groepje goden dat de Zeven Gelukkige Goden genoemd wordt. Deze groep goden is zo merkwaardig omdat maar één van die goden echt Japans genoemd kan worden.

Dat is Ebisu, de god van vissers of kooplieden. Dit was het eerste kind van Izanagi en Izanami, dat bij zijn geboorte Hiruko – bloedzuigerkind – genoemd werd, omdat het geboren werd zonder botten.

De andere zes goden van deze groep zijn afkomstig van het Chinese vasteland. Dit zijn de goden Hotei (overvloed en goede gezondheid), Jurojin (lang leven), Fukurokuju (geluk, rijkdom, lang leven), Bishamonten (oorlog), Benzaiten (kennis, kunst, schoonheid) en Daikokuten (rijkdom, handel). 

Meer over Japanse goden: 

Zeven Gelukkige Goden