Top

Mythische wezens

Zonder te overdrijven kun je rustig stellen dat de Japanse mythologie en folklore honderden legendarische wezens kent. Het gaat hierbij om zachtaardige en boosaardige monsters, goede en slechte demonen, diverse soorten geesten, halfgoden en nog veel meer.

Ieder van die wezens heeft zijn eigen verhaal en al die mythische wezens hebben hun eigen inbreng in het Japanse leven. Veel van die figuren zijn eeuwenoud, zoals de Tengu: wezens die half mens, half vogel zijn en waarvan er twee soorten zijn.

Je spreekt dan bijvoorbeeld ook over de Oni: een soort demonen, duivels of trollen met scherpe klauwen, wilde haren en hoorns. Je hebt verder nog watergeesten, zoals de strontvervelende Kappa en zijn wrede neefje de Hyosube. Kortom, te veel om op te noemen.

Daarnaast zijn er veel legendarische wezens die eigenlijk pas kort geleden zijn ontstaan. Het wemelt in Japan bijvoorbeeld van de zogenaamde urban legends: verhalen die zich afspelen in grote steden en dus nog niet zo oud zijn. Veel van de mythische wezens in zowel oude als jonge legendes zijn wreed. Sommige hebben echter ook humoristische trekken, zoals je hieronder kunt lezen.

Hitotsume-kozo

Hitotsumekozo
Een soort monsters dat al langer bestaat in de Japanse folklore zijn de hitotsume-kozo.

Volgens het verhaal hebben ze ongeveer de grootte van tien jaar oude kinderen, maar verder lijken ze op kale, boeddhistische monniken.

Hun belangrijkste kenmerken zijn één gigantisch oog in het midden van hun voorhoofd en een ontstellend lange tong.

Hitotsume-kozo zijn vrij onschuldige wezens die er lol in hebben om rond te draven, terwijl ze intussen mensen aan het schrikken maken.

Deze mythische wezens houden van stilte. Als er te veel lawaai gemaakt wordt, bezorgen ze mensen een hartverzakking door onverwachts achter hun rug te gillen om stilte.

Hitotsume-kozo kunnen worden afgeweerd door het neerzetten van een bamboemand. Zij zien de gaten in de mand als evenzovele ogen, waardoor ze jaloers wegrennen omdat ze maar één oog hebben.

Aka Manto


Een wat gruwelijker urban legend is het verhaal over Aka Manto. Dit is een boosaardige geest die zich ophoudt in openbare en schooltoiletten. Als je op het toilet zit – meestal het achterste toilet in de rij – kun je op een gegeven ogenblik een mysterieuze stem horen die je vraagt of je rood of blauw toiletpapier wilt hebben.

Als je kiest voor rood word je in stukken gesneden, zodat je kleren rood kleuren. Als je kiest voor blauw word je gewurgd, zodat je gezicht blauw aanloopt. Je kunt Aka Manto niet in de war brengen door te vragen om een andere kleur, want dan word je meegesleurd naar de onderwereld. Het enig juiste antwoord is natuurlijk dat je géén toiletpapier wilt…

Meer mythische wezens uit Japan: