Top
Aanbiedingen

Ninja

Ninja ShinobiNinja’s (of shinobi, zoals ze in oude Japanse documenten genoemd worden) zijn ontzettend populaire figuren in films, boeken en games.

Dat komt voornamelijk door de geheimzinnigheid die hen nog steeds omringt, de bijna onmenselijke vermogens die hen worden toebedacht en omdat het zulke heerlijke schurken zijn in films en computerspelletjes.

Het beeld van de sinistere beul is ontstaan in de jaren tachtig, maar gelukkig begint dat idee tegenwoordig wat meer realistische vormen aan te nemen.

Ninja’s waren geen koelbloedige moordenaars die anderen voor de lol omlegden. Het waren gewone mensen die zich toelegden op onorthodoxe methoden van oorlogvoering om te kunnen overleven tijdens Japanse feodale tijden.

Ninjutsu, zoals de ‘kunst van de onzichtbaarheid’ van de ninja’s wordt genoemd, is eigenlijk een samenstelling van allerlei guerrillatactieken die zo’n 1100 jaar geleden werden ontwikkeld op het Japanse eiland Honshu in de provincies Iga en Koga.

Chinese fisherman's pantsDe meeste ninja’s waren dorpelingen en boeren die hun geheime tactieken ontwikkelden om zich beter te kunnen beschermen tegen rondzwervende samurai en de legertjes van plaatselijke warlords. 

In deze twee provincies opereerden zo’n zeventig tot tachtig verschillende ninja clans waarin ook veel in ongenade gevallen samurai waren opgenomen. Een ninja clan kende drie hiërarchische lagen waarbij de genin (de soldaat) de uitvoerende was die zijn opdrachten kreeg van de chunin, de middelman.

Aan het hoofd stond de jonin, die verzoeken van opdrachtgevers kreeg en de lange termijn beslissingen nam voor de clan. Omdat operaties meestal in het geheim moesten plaatsvinden, maakte de jonin zich vaak niet bekend aan zowel chunin als genin.

Ninja’s kregen opdrachten voor spionage, verkenningsacties, brandstichtingen en van tijd tot tijd ook voor moordaanslagen.

Ook vrouwen deden dienst als shinobi. Vrouwelijke ninja’s of kunoichi infiltreerden vijandelijke kastelen vermomd als danseressen, bijvrouwen of bedienden. Het waren succesvolle spionnen en ze traden soms ook op als moordenaressen.

Het beeld uit populaire films waarin ninja’s zwarte kleding dragen die alleen maar de ogen vrijlaten, is een misvatting die stamt uit het kabuki theater.

Het waren spionnen, dus normaal gesproken droegen ze kleding waarbij ze niet opvielen in hun omgeving. Bij nachtelijke acties maakten ze eerder gebruik van marineblauwe dan van zwarte kleren.

Ontdek meer over ninja's: