Top
Aanbiedingen

Samurai

Iedereen denkt bij het woord samurai direct aan de Japanse krijger die in films en games ongelooflijke dingen doet met een staf of met zijn katana (Japans zwaard) en het daarbij opneemt tegen meerdere tegenstanders tegelijk.
 

Samurai zijn echter niet vanaf het begin af aan krijgers geweest. In het begin van de achtste eeuw werd dit woord gebruikt voor de laagste ambtenarenklassen van de Japanse keizer.

Pas tegen het einde van de twaalfde eeuw kwam deze term in gebruik voor de Japanse ‘ridder’ zoals we die nu kennen.

Het woord ‘ridder’ staat in dit geval tussen aanhalingstekens, omdat samurai in het begin eigenlijk helemaal niet behoorden tot de Japanse adel.

Doordat de Japanse keizer steeds meer ging steunen op zijn bushi (krijgers) en doordat daimyo (warlords) slim onderhandelden en politieke huwelijken aangingen, kwam de samurai klasse op een gegeven ogenblik op gelijke hoogte met de traditionele hofadel.

Er zijn zelfs gevallen bekend van westerlingen die de titel samurai kregen. Het bekendste voorbeeld is de Engelse zeeman en avonturier William Adams (1564-William Adams Shogun1620) die met een Hollands schip Japan wist te bereiken.

Hij kwam in de gunst bij Tokugawa Ieyasu, de toenmalige shogun (militair leider van Japan), die hem de daisho (de set lange en korte zwaarden) gaf die het symbool waren voor de autoriteit van een samurai.

Bovendien kondigde Ieyasu af dat William Adams - de zeeman - gestorven en Miura Anjin - de samurai - geboren was.

Een geromantiseerde versie van dit verhaal is het boek Shogun uit 1975 dat geschreven is door James Clavell en waarvan in 1980 een televisieserie met Richard Chamberlain in de hoofdrol is uitgekomen. Meer over samurai: